top of page

4 tips voor Brand management

Bijgewerkt op: 28 sep. 2021

Brand Management krijgt een steeds grotere invloed op de verkoopcijfers van je bedrijf. Het is daarom dus erg belangrijk om dit goed te organiseren. Maar wat is brand management nu eigenlijk precies? Kort gezegd betekent dit dat je moet zorgen voor een goed beeld van jouw bedrijf naar de buitenwereld toe, dus wat verkoop je precies. Verder is het belangrijk dat je personeel het imago van het bedrijf goed begrijpt, hierdoor kunnen ze dit ook weer uitstralen naar de buitenwereld. De achterliggende gedachten voor een goed merk is dat klanten beslissingen nemen op basis van gevoel of vertrouwen. Wanneer de consument een goed beeld heeft van jouw bedrijf, zullen ze sneller tot actie over gaan.

In deze blog zullen 4 tips gegeven worden over hoe jij je brand management het best kan organiseren.

#1 Hoe onderscheid jij je van de rest?

Het lijkt misschien erg lastig om te kijken waar je met je bedrijf nu precies staat in de markt, echter hoeft dit niet zo moeilijk te zijn.

Het is belangrijk dat je een goede analyse doet van wie je wil zijn. Dit moet je vervolgens afzetten tegen de concurrentie. Aan de hand van een concurrentie-matrix kan je dit goed overzichtelijk maken. Je bepaalt de twee belangrijke kernwaardes binnen de branche en gaat na hoe goed je bent in beide waardes. Dit doe je ook voor de concurrentie. Wanneer je dit gedaan hebt is jouw positie in de markt goed zichtbaar. Je zal hierdoor weten hoe je je bedrijf het best in de markt kan zetten.

Een voorbeeld is het afzetten van hoge/lage prijs tegen goede/slechte service. Hieronder zie je een standaard matrix waarin een bedrijf zijn plek kan bepalen. Door marktonderzoek te doen kan je erachter komen waar je bedrijf momenteel staat. Na enkele marketingcampagnes die er aan bij kunnen dragen dat jouw plek verschuift, kun je opnieuw marktonderzoek doen. Staat het bedrijf nu op een betere plek in jouw ogen? Of heeft het publiek een heel ander beeld van jouw merk dan jijzelf? Deze vragen helpen erbij om de juiste plek te bemachtigen binnen de matrix.


Matrix met variabelen service en prijs
Prijs/service matrix

#2 Blijf op een lijn

Om een goed merk te creëren is het belangrijk dat je consistent bent in je communicatie naar je publiek toe. Hierdoor breng je de identiteit van je bedrijf goed over. Wanneer je als bedrijf meerdere stijlen gebruikt, zal de boodschap niet goed over komen. De reden hiervoor is dat de consument niet goed weet wie je nu precies bent en wat je doet.

Dit klinkt allemaal erg logisch, maar toch is het moeilijker als je denkt. Dit komt doordat je te maken hebt met meerdere kanalen. Voorbeelden van kanalen zijn facebook, email, Instagram, brieven en facturen etc. Je zal over al deze kanalen consistent moeten zijn om je identiteit goed over te brengen. Het kan helpen om een goed plan te maken over je stijl naar de buitenwereld toe. Je moet hierbij denken aan factoren als huisstijl, lettertype en de toon.

Uiteraard betekend consistent niet dat je nooit iets mag veranderen, in tegendeel. Het kan soms goed zijn om te verbazen met een nieuw soort stijl. Doe dit echter wel in de vorm van een campagne. Dan is het ook duidelijker voor de consument wat je wil bereiken met deze stijl. Mocht je je stijl permanent willen wijzigen is het van belang dat je dit goed aankondigt. Mensen raken namelijk gehecht aan de communicatiestijl van een bepaald bedrijf, wanneer je dit rigoureus omgooit, kan het zijn dat mensen weg lopen.

#3 Plannen, plannen en nog eens plannen

Hardlopers zijn doodlopers, zo ook bij een marketingcampagne. Je moet niet verwachten dat je binnen 1 week een sterk merk opgebouwd hebt. Dit kost aandacht, discipline en tijd.

Bedenk om te beginnen eerst wat je precies wilt bereiken met je campagne. Stel goede en haalbare doelstellingen en maak het meetbaar. Zodra je je doelstellingen in kaart gebracht hebt, kan je gaan kijken naar de planning. Houd bij de planning rekening met de kalender. Hiermee wordt bedoeld dat je je content koppelt aan het moment van het jaar. Je houdt rekening met feestdagen maar ook met actualiteiten zoals bijvoorbeeld een WK voetbal.

Een bedrijf dat haar content goed aanpast aan de tijd van het jaar is chocomel. In de zomer promoten zij het product als 'ijskoud het lekkerst' en in de winter zeggen ze 'veel te koud voor bier'. De kracht hierbij is dat een redelijk seizoensgebonden product, het hele jaar door verkoopt. Met goede marketingcampagnes verdwijnt de naam van chocomel nooit naar de achtergrond. De consument wordt heel het jaar door in contact gebracht met het merk, al is het misschien niet de juiste tijd van het jaar. Maar wanneer het volgens de consument tijd is voor chocomel, weten ze wel wat ze gaan kopen: De enige echte!

Chocomel, de enige echte
Chocomel: wintercampagne

Chocomel, de enige echte
Chocomel: zomercampagne

#4 Maak het meetbaar

Om te kijken of je campagnes de beoogde doelen halen, is het belangrijk om zoveel mogelijk data te analyseren. Dit zorgt ervoor dat je weet of de campagne aanslaat en of je mogelijk iets moet aanpassen. Alle online marketing campagnes hebben te maken met data analyse. Van elke online gebruiker kan van alles worden bijgehouden. Dit leid tot een continue aanpak van veranderingen doorvoeren om het maximale resultaat te behalen. Met traditionele marketing campagnes, denk aan televisiespotjes, krantenartikelen, billboards of flyers, heb je niet of nauwelijks beschikking over data en inzichten. Hierdoor kun je pas achteraf aantonen of het een succes is geweest, en dan is het meestal al te laat...

Het is belangrijk om eerst te kijken hoe er op je campagnes wordt gereageerd. Veel interactie wil niet altijd zeggen dat het goede interactie is. Wanneer blijkt dat de reacties negatief zijn is het wellicht een goed idee om iets in je campagne aan te passen. Maar aan de andere kant, negatieve publiciteit is ook publiciteit. Het is maar net hoe je je merk wilt verkopen aan het publiek. Wees hier heel voorzichtig mee en luister naar degene die jouw bedrijf draaiende moeten houden: de consument.

Aan het einde van de campagne kijk je welke resultaten je gehaald hebt. Heb je meer website of paginabezoekers en heb je ze kunnen omzetten in nieuwe klanten? Evalueer of de resultaten geleid hebben naar het behalen van je doelstellingen. Als dit het geval is, kan je concluderen dat je de campagne kan herhalen of nog verder kan verbeteren. Wanneer je je doelstellingen niet gehaald hebt is het belangrijk om wederom de feedback van de consument te gebruiken, uiteindelijk bepalen zij of de campagne slaagt of niet.


 

Wil jij weten hoe jouw merk ervoor staat? Neem contact met mij op en kom erachter hoe jij jouw publiek het beste kan bereiken. Stuur mij een berichtje en dan gaan we samen een #Bakkiedoen!


Léonard Hernandez, Hashtagonlinemarketing

Leonard@hashtagonlinemarketing.com22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page