top of page

Drie online marketing trends voor 2022

Het einde van 2021 is inzicht, gelukkig maar! Want wat een absurd jaar om 2020 op te volgen. We hopen op veel goeds in het nieuwe jaar. Voor de digitale wereld staan er een hoop veranderingen voor de deur. In deze blog nemen we de drie meest interessante en belangrijkste online marketing trends die ons zijn opgevallen met je door.


Google adverteren

Een van de belangrijkste veranderingen op het gebied van marketing, zal te maken hebben met Google adverteren (Het zal ook eens niet). Google advertenties worden namelijk versimpeld, aldus Google zelf. De focus verschuift van het kiezen van specifieke keywords per advertentiegroep naar het uitzoeken wat de intentie is van de zoekende doelgroep. Aan de hand daarvan worden keywords gebundeld in een advertentie, in plaats van keywords te koppelen aan verschillende advertentiegroepen.


De reden hiervoor is het algoritme van Google. De afgelopen 5 jaar heeft Google hard gewerkt aan de Bert-update, die het algoritme voor Google advertenties drastisch heeft verbeterd. Hierdoor worden de adviezen en optimalisaties die Google voorstelt steeds waardevoller. In 2022 kun je meer gaan vertrouwen op deze adviezen van Google. De uitgebreide tekst advertenties zullen verdwijnen en de responsieve advertenties worden vanaf juni 2022 de standaard. Voor de meeste marketeers en marketingbureaus zal dit als vervelend worden ervaren, je wil namelijk volledig in control blijven. Met responsieve advertenties worden de headlines en descriptions voor je search-ads afgewisseld met alle mogelijke titels die je invoert. Zo kan Google optimaal haar machine learning inzetten om de beste resultaten voor jou te behalen. Zo kan Google de juiste adviezen blijven geven aan de hand van de data verzameling van de gebruikers. Kleine tip voor de control freaks: mocht je nou echt willen dat een specifieke headline of description altijd wordt getoond, kan je deze ''pinnen'' bij de advertentieopmaak, dan houdt Google daar rekening mee.


Het wordt dus belangrijk om je advertenties anders op te zetten. Er wordt gesproken van een soort hybride-opzet, waar de meeste marketeers waarschijnlijk al een tijdje mee bezig zijn, wij zelf ook. Een hybride-opzet houdt in dat je overlappende campagnes samenvoegt en vooral test welke campagnestructuur het beste werkt voor je doelgroep. De meest effectieve manier om dit te doen, is nog altijd het draaien van A/B tests binnen Google. Daarvoor is het wel zaak dat je beschikt over voldoende data. Een tip om maximaal gebruik te kunnen maken van het verbeterde algoritme van Google, is het instellen van meerdere minder harde conversies. Wanneer er enkel wordt gefocust op het aanvragen van een adviesgesprek, wordt de dataverzameling van je Google Ads account erg beperkt. Stel bijvoorbeeld ook conversiemomenten in voor het inschrijven voor de nieuwsbrief, downloaden van documenten op de website en het indienen van een terugbelverzoek.


Augmented Reality

We hebben het al eerder over Google Lens gehad, waarmee er aan de hand van een foto een zoekopdracht kan worden uitgevoerd op Google. Wij zagen dit meteen als een platform om in de gaten te houden in 2022. Dit komt mede door de technologische ontwikkelingen op Augmented Reality gebied. Devices worden steeds beter geïnformeerd door beelden en kunnen deze beter koppelen aan verschillende platforms. Zo ook zoekmachines dus. Voor de E-commerce wereld is dit ook zeker iets om te gaan integreren. Denk aan meubels die via de camera-app van je telefoon worden gevisualiseerd in je woonkamer. Coolblue gebruikt dit bijvoorbeeld al om het juiste formaat TV uit te zoeken voor jouw woonkamer, dit wordt bijvoorbeeld AR Preview Placement genoemd.


Om nog even door te gaan met de E-commerce wereld, worden virtuele showrooms ook flink verbeterd. Deze trend is niet zozeer online, maar is wel een leuke ontwikkeling om mee de adverteren wanneer dit uitgerold is. Met een virtuele showroom is een lege ruimte namelijk genoeg om bezoekers te kunnen bedienen. Geen leuke opzet of het plaatsen van producten, maar een VR bril op je hoofd en een rondje lopen in de lege ruimte. Vooral auto dealers zijn hier veel mee aan het experimenteren. KIA bijvoorbeeld heeft hier het voortouw ingenomen. KIA biedt haar bezoekers de mogelijkheid om een van hun auto's volledig op schaal, digitaal te kunnen laten uitproberen. Zonder ook maar een echte auto te laten zien. Het zit allemaal tussen de oren, of ja op je neus eigenlijk, die bril dan.


Permissie marketing

Er moet al een tijdje mee worden gewerkt, maar in 2022 is het de normale gang van zaken. Overal moet toestemming voor worden gevraagd. We zagen het bijvoorbeeld al bij de nieuwe iOS update van Apple. Elke app die werd geopend startte met de vraag of er gegevens mogen worden bijgehouden. In het nieuwe jaar gaat de permissie marketing een nog grotere rol spelen.


De privacy van de eindgebruiker was nog nooit zo belangrijk, volgens de eindgebruiker dan. Door het inzetten van persmissie marketing worden helaas een heleboel mensen uit jouw doelgroep uitgesloten. Echter moet je je daar niet zoveel zorgen om maken. Die mensen kochten toch al niks via jouw advertenties aangezien ze ''dat echt niet vinden kunnen''. Het is een principekwestie die jij als marketeer niet gaat winnen. De permissie marketing gaat er juist voor zorgen dat jij de mensen die wel willen worden bereikt door jouw advertenties, nog beter kan gaan bedienen. Door nog meer af te bakenen qua interesses en mogelijkheden voor targeting, zal jouw marketingbudget effectiever worden ingezet dan ooit. Je weet precies waar, wanneer en wat elke eindgebruiker wil verwachten qua advertenties. Zorg er dus voor dat je al jouw advertentiemogelijkheden op een rij zet, en dit op een aantrekkelijke manier kan presenteren aan de doelgroep. Dit zorgt voor vertrouwen en meer kans op conversie onder de mensen die graag gepersonaliseerde advertenties willen zien.


Wil jij er voor zorgen dat jouw business klaar is voor deze 3 belangrijke marketing trends? Neem dan contact met mij op, dan gaan we kijken hoe we jouw business optimaal kunnen klaarzetten voor 2022.


Quido Meijer, Hashtagonlinemarketing

quido@hashtagonlinemarketing.com
8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page